Anthony Lurling werd geboren in Graafswijk, een buurt in Den Bosch. Twee dagen na zijn geboorte werd Lurling al lid gemaakt van de voetbalclub BVV. Vier jaar later ging hij pas spelen bij de F’jes van Hertogstad.
Anthony voetbalde elke dag op straat na schooltijd met zijn vriendjes. Als speler van Hertogstad kreeg hij op zijn elfde een brief thuisgestuurd. Hij mocht een proefwedstrijd komen spelen bij FC Den Bosch. In die wedstrijd, Den Bosch-Ajax, ging het goed en de jonge Lurling mocht komen. In de A-jeugd kreeg Lurling een botbreuk op vijf plaatsen te verwerken. Hij dacht aan stoppen maar ging toch revalideren. Het seizoen daarop betekende zijn doorbraak. Anthony scoorde 20 maal en mocht 5 keer meedoen met het eerste elftal.
Zijn officiële debuut maakte hij in het seizoen 1994-1995, waarin hij meteen 2 keer scoorde tegen TOP Oss. Een seizoen later kwam hij bij de selectie van het eerste. Chris Dekker, oud-trainer van Lurling, had in het seizoen 1996-1997 Feyenoord geadviseerd Van Nistelrooy en Lurling te halen voor 1 miljoen euro, maar de club durfde niet. Toch bleef Lurling vier jaar goed voetballen in Den Bosch waarna de belangstelling van diverse clubs kwam. Foppe de Haan, trainer van Heerenveen, haalde Lurling (en ook Van Nistelrooy). Ook toen al was er belangstelling vanuit Breda. NAC haakte echter af en onder De Haan groeide Lurling verder.
Ook bij Feyenoord wilde men Lurling graag op het veld zien, waardoor men hem kocht voor 750.000 euro. In het begin van het jaar had de aanvaller het erg moeilijk. In de media werd zelfs gesproken over de zgn. Kuipvrees. Toch kwam Lurling er weer bovenop en kreeg hij speelminuten. Hij kon trainer Van Marwijk echter niet overtuigen en begon vaak op de bank. In de zomer van 2004 kwam Ruud Gullit aan het roer. Ook hij zag het niet zitten in Lurling waardoor de toekomst er niet rooskleurig uitzag voor de Bosschenaar.
Eind augustus van dat jaar leek dat te veranderen, toen een verhuur naar Vitesse vrijwel rond leek te zijn. De Arnhemmers haakten echter af vanwege de financiën. NAC hapte meteen en haalde Lurling op huurbasis naar Breda. In het geelzwarte shirt was Lurling slechts één seizoen te bewonderen. Hij maakte één van de slechtste jaren uit de historie mee. Anthony presteerde wisselvallig maar werkte zich wel iedere wedstrijd uit de naad. Ondanks zijn doorlopende contract bij Feyenoord werd Lurling vervolgens voor drie euroton verkocht aan de Duitse promovendus 1.FC Köln. Bij de Geissböcke hield hij het maar een half jaar vol. Voornamelijk persoonlijke omstandigheden (zijn éénjarige zoontje was erg ziek) zorgden er voor dat hij niet echt kon aarden bij onze oosterburen. Op 23 januari 2006 zette de nieuwe trainer Hanspeter Latour hem bovendien tijdelijk uit de selectie. Officieel omdat de 28-jarige aanvaller nog niet voldoende fit zou zijn na een blessure.
RKC Waalwijk verloste Lurling en huurde hem tot het einde van het seizoen van Köln. De Waalwijkers wilden na die periode de optie tot koop echter niet lichten. Lurling dreigde terug te moeten naar Keulen en dat wilde hij niet. Zijn oude club FC Den Bosch bleek zijn redding. De constructie van de verbintenis tussen Anthony en de Bosschenaren, die op 5 juli 2006 getekend werd, mocht gerust een aparte genoemd worden. FC Köln verhuurde Lurling voor een jaar aan de Bossche eerste divisionist, maar indien FC Den Bosch zou promoveren naar de eredivisie, dan zou de club hem automatisch voor een vooraf vastgelegd bedrag kopen en zou Lurling voor nog eens vier jaar in de hoofdstad van Noord-Brabant voetballen.
Zo ver kwam het echter niet. De Bosschenaren promoveerden niet en Lurling moest terug naar Keulen. Dat zag hij niet zitten en als een donderslag bij heldere hemel kwam de oplossing ineens uit Breda. NAC nam Lurling, die transfervrij mocht vertrekken ondanks een nog één jaar doorlopend contract, over van 1.FC Köln. Anthony tekende een tweejarig contract bij de geelzwarten.
PALMARES:
- Kampioen eerste divisie: 1999 (FC Den Bosch)
Leave a reply