De voetbalpiramide en de structuur voor de landelijke jeugdcompetities worden met ingang van het seizoen 2020/2021 aangepast. Dat is 16 december besloten op de bondsvergadering van de KNVB. Tot op heden was over de invulling nog niks bekend maar De Rat heeft de nieuwe voorstellen in handen gekregen. We gaan proberen duidelijk te maken wat de grootste veranderingen zijn.
Al heel lang is de KNVB bezig het beleid te veranderen om spelers vanaf de jeugd al beter op te leiden. Alles in het belang van het Nederlandse voetbal. Bij een rondgang vanuit de KNVB zowel bij BVO’s als de topamateurs was de vraag om een Onder 21 het hoogst. Nu komen veel jongens na Onder-19 te zwemmen tussen beloften en eerste elftal.
De belangrijkste wijziging is het invoeren van een landelijke competitie voor de Onder 21 waarvan de wedstrijden op zaterdag tussen 12:00 en 18:00 uur worden gespeeld. Hiermee wordt de leeftijd van de oudste jeugdploeg in de opleiding met twee jaar verhoogd. De leeftijdsgroep Onder 19 verdwijnt voor BVO’s in de piramide. Voor topamateurclubs wordt een landelijke Onder 23 competitie in het leven geroepen, die onder de Onder 21 zal hangen, en blijft de Onder 19 bestaan, BVO’s mogen hier niet aan mee doen.
Voor de overige leeftijdscategorieën staan ook verandering klaar. Zo komt er een landelijke competitie voor de Onder 18, Onder 17, Onder 16, en Onder 15. Hier mogen zowel BVO’s als amateurverenigingen mee doen. De verwachting is dat hierdoor het niveau van de competities omhoog gaat en hiermee de weerstand beter afgestemd is op het niveau van de spelers. Elk halfjaar wordt een volledige competitie afgewerkt met veertien wedstrijden voor elk team. Ook vindt er elk halfjaar promotie en degradatie plaats tussen de poules in de competitie.
Voor de Onder 14 en de Onder 14 verandert er weinig. Die van de onder 14 is al een besloten competitie voor alleen maar BVO-clubs, hier zal de onder13 bijkomen. Voor de leeftijdscategorieën Onder 12, Onder 11, Onder 10 en Onder 9 zal de landelijke Twin Games-competitie in stand worden gehouden. Daarnaast blijft deelname aan Onder 8, Onder 7 en Onder 6-competities toegestaan.
Ook de voetbalpiramide zal worden aangepast. Er zullen permanent vier Jong-teams in de Keuken Kampioen Divisie en twee in de Tweede Divisie blijven uitkomen. Vanuit de nieuwe Onder 21 competitie zal promotie en degradatie kunnen plaatsvinden met de twee Jong-teams uit de Tweede Divisie. Vanaf 2021/2022 kunnen Jong-teams uit de Keuken Kampioen Divisie degraderen.
Wat betekent dit voor NAC?
Op de eigenwebsite is de Onder 16 al bevestigd door spelers hiervoor aan te kondigen. De Onder 21 competitie is voor NAC een verplichting dus die is ook zeker. De logische tussenstap zal dan ook een Onder 18 zijn. Hierdoor voldoet NAC ook aan de verplichting om boven de Onder 15 nog minimaal drie ploegen te hebben.
Ons vermoede is dan ook dat NAC volgend jaar met de volgende teams zal gaan spelen.
- Onder 21
- Onder 18
- Onder 16
- Onder 15
- Onder 14
- Onder 13
- Onder 12
- Onder 11
Enige twijfel bestaat er bij de onder 15, grote kans dat die geslachtofferd wordt. Er bestaat en mogelijkheid om alsnog met een Jong-team aan een reserve-competitie deel te nemen maar die kans is heel klein. Zeker omdat veel clubs dit niet zullen doen en omdat de kosten voor dit systeem toch al hoger zijn dan die van dit jaar.
Hieronder zullen we even een bloemlezing geven van de belangrijkste eigenschappen van de verschillende competities.
Onder 21
Onder 18
Onder 16
Onder 15
Onder 14
Onder 13
Voor de onder 12 en de onder 11 blijven de competitie gelijk. Zij zullen in Twin-games blijven spelen en spelen een competitie zonder stand. Hopelijk maakt de KNVB wel gewoon het programma bekend zodat je de teams makkelijker kan volgen. Nu is er geen touw aan vast te knopen.
Uit de documenten valt op te maken dat het nog een competitieopzet is in opmaak. Alles is dan ook nog in een concept fase. Het ziet er echter wel naar uit dat dit het gaat worden omdat NAC hier al volop aan de gang is, ze hebben tenslotte al vier spelers aangetrokken voor de onder 16.
2 comments on “Opzet jeugdcompetitie 2020-2021”
harry b.d.
O23 en O21 zijn eigenlijk kunstmatige constructen. Blijkbaar is men tot de conclusie gekomen dat het gros van de jongetjes de stap naar het mannenvoetbal anders niet kan maken. Ze hebben blijkbaar nog 2 of 4 jaar nodig om van jongetje tot man te worden. Dat is een maatschappelijk probleem. Rond de oorlogsjaren van de vorige eeuw waren jongetjes van 14 jaar al volwassen, tegenwoordig is dat dus blijkbaar pas bij 21 of nog later (en bij sommigen nooit).
In landen met een nog nieuwe voetbalcultuur is dit overigens al eerder onderkend. Saudi-Arabie heeft bijvoorbeeld zijn hele O23 elite ondergebracht in 1 project en op 1 locatie in het Spaanse Salou. Om de jongens op te kweken en in 2 jaar fysiek klaar te stomen voor het betaalde voetbal bij de mannen. Een schitterend project dat onze Geert-die-promoveert daar mag managen.
Van Hecke is de enige die het goed doet op zijn positie en onbetwist basisspeler is. Echt uit eigen jeugd, daar kun je bij hem nog over twisten, maar hij doet het goed. Hij is in ieder geval een stuk beter dan de aangetrokken Rösler, dat is geen bijzondere speler. Verder breekt er bijna nooit iemand door waarmee je echt sterker wordt. Het is allemaal van dat net-niet werk. Te licht, te langzaam, te vaak geblesseerd etc. Er zijn dus grote problemen binnen de jeugdopleiding. Problemen die al jaren niet worden aangepakt. Men moddert maar gewoon door. Wie heeft eigenlijk de leiding ? Of zit daar ook al iemand ziek thuis ?
Peli
ER wordt inderdaad op diverse niveau geklaagd dat het gat tussen de onder 19 en het eerste elftal te groot is. Dit is groter geworden toen de knvb de voetbalpiramide heeft geopend voor bvo`s. Hierdoor is de belofte/reserve. competitie heel slecht geworden.
Hopelijk kan de onder 21 dit opvangen. Verder zijn de veranderingen alleen om aan de regels te blijven voldoen.