… verneemt de Rat heul veul onzin.
Zaterdagavond, geen NAC, hoog tijd om eens wat onzinberichten te ontkrachten. Want als we veel ‘goed geïnformeerde bronnen’ moeten geloven zou de club afgelopen week verkocht zijn. Chinezen, Russen, Japanners, Sheiks, iedereen is zo onderhand al gesignaleerd in en rond het stadion. De deal zou al beklonken zijn, de kleinere aandeelhouders hebben hun aandelen al verkocht en een stille overname zou op handen zijn.
Een klein beetje achtergrondinfo is echter noodzakelijk om deze indianenverhalen op waarde te kunnen schatten. Want de club kan helemaal niet verkocht worden zonder instemming van de supporters. Dat is immers ten tijde van Red NAC afgedwongen. Door sommigen vergeten, maar De Rat heeft het gelukkig nog helder voor de geest. Onderstaand een handleiding: hoe koop ik aandelen NAC:
De huidige structuur
‘NAC’ bestaat uit een drietal BV’s. De bovenste BV (moeder) is de NAC Houdstermaatschappij.
De aandelen van deze BV zijn nadat de leningen werden omgezet naar aandelen in handen van de financiers. 21 in totaal, waarvan 3 gezamenlijk een meerderheidspositie bezitten. Deze meerderheidspositie hadden ze niet altijd, door uitgifte van extra aandelen in 2014 hebben ze zich in de meerderheidspositie gemanouvreerd. De drie hebben destijds 4 miljoen euro bijgestort, overigens niet naar evenredigheid. Daarbij moet gemeld worden dat de overige aandeelhouders op dat moment geen zin hadden om bij te storten. Wie van de 21 uiteindelijk welk bedrag heeft gestort laten we in het midden, maar de goedkoopste heeft zich ‘ingekocht’ voor 107.500 euro terwijl de duurste er inmiddels ruim 3.5 miljoen in de club heeft gepompt.
De houdstermaatschappij heeft een 100% belang in twee dochters: NAC Breda BV en NAC Teamwear & Merchandise B.V. In de eerste wordt gevoetbald en zit de licentie, in de tweede worden de shirtjes verkocht. Voorheen hadden we nog NAC Horeca, De Parel en Rat Verlegh BV (laatstgenoemde waren de spelersfondsen), maar deze zijn inmiddels weggefuseerd.
Het Gouden Aandeel
In de statuten staat opgenomen dat een aantal besluiten die de cultuur of historie van de club raken altijd moet worden goedgekeurd door de aandeelhouders plus de houder van het prioriteitsaandeel.
Bij de herstructurering in 2014 hebben de supporters vanuit Red NAC een ‘gouden aandeel’ bedongen. Dat is het zogenaamde prioriteitsaandeel. Dit prioriteitsaandeel zit in de Stichting NOAD. De houder van het prioriteitsaandeel heeft een vetorecht voor door de directie voorgestelde besluiten over:
- naam
- competitie
- doelomschrijving
- logo
- clubkleuren
- voetballocatie
- locatie, structuur en inrichting van de jeugdopleiding
- de licentie
Gaat de houder van het prioriteitsaandeel niet akkoord met een voorgestelde wijziging dan gaat het niet door.
Aanvullende rechten prioriteitsaandeel
Naast bovenstaand vetorecht heeft de houder van het prioriteitsaandeel nog wat vergaande bevoegdheden:
- Afdwingbaar recht om bij de aandeelhoudersvergadering aanwezig te zijn
- Blokkeringsrecht overdracht van in omloop zijnde aandelen
- Alleenrecht initiatief tot uitgifte nieuwe aandelen
- Alleenrecht overdracht nog niet geplaatste aandelen
- Vetorecht statutenwijziging, fusie, splitsing of ontbinding
De mannen in de Stichting NOAD hebben dus uiteindelijk het laatste woord als er iets met de aandelen van de club gebeurt. Zonder hun instemming gebeurt er niets.
Wat gebeurt er als een aandeelhouder wil verkopen?
Overdracht van aandelen in de houdstermaatschappij moet worden goedgekeurd door de houder van het prioriteitsaandeel in dochter NAC BV. Dat wil zeggen dat als een van de huidige aandeelhouders zijn aandelen wenst te verkopen hij een brief moet sturen aan de directie met daarin genoemd welke aandelen hij wenst te verkopen en wie de koper is. De directie moet dit dan doorgeven aan de houdervan het prioriteitsaandeel die vervolgens binnen zes weken moeten vergaderen over het voorstel. Ze mogen deze verkoop alleen blokkeren als ze met een tegenkandidaat komen die onder gelijke condities de aandelen wil overnemen. Daarvoor hebben ze drie maanden de tijd.
Wie mag er eigenlijk aandeelhouder van NAC worden?
Statutair is vastgelegd dat de aandeelhouder niet een persoon kan zijn die direct of indirect als bestuurder, aandeelhouder, certificaathouder of commissaris aan een andere Nederlandse of buitenlandse voetbalorganisatie gelieerd is. Een rechtspersoon (bijvoorbeeld een BV) kan wel een van voorgaande functies bekleden, mits ook daarin geen natuurlijke personen met zeggenschap en/of belang in een andere club zitten en mits de rechtspersoon zelf geen zeggenschap of belang bij een andere club heeft. Daarmee zijn alle broodjes aap verhaal van een Japans bedrijf dat NAC wilt kopen gelijk uit de wereld.
Wie zit er dan in die Stichting NOAD?
De Stichting NOAD heeft vier bestuursleden. Eentje namens de supporters, een namens het NAC Museum, een namens de jeugdopleiding en een oud-speler. De posities worden momenteel vervuld door Sjoerd, Peter, Walter en Addy, waarbij laatstgenoemde binnenkort zijn positie overdraagt aan een andere oud-speler. Deze vier bestuursleden fungeren vooral op de achtergrond, zolang NAC geen gekke dingen doet hoeven zij de steen niet van hun put te schuiven. En mocht dat moment daar zijn dan zullen ze via hun achterban hun oren te luisteren leggen.
Wordt de club nu verkocht of niet?
Het behoeft geen nadere toelichting dat de aandeelhouders zoekende zijn. De grote drie zullen niet nogmaals op voorhand miljoenen in de club gaan pompen. De kleinere aandeelhouders evenmin. We zitten met NAC dus in een impasse. Vandaar dat de grote drie op zoek zijn naar vers geld. Een nieuwe grote aandeelhouder, naast de bestaande. Deze is tot op heden niet gevonden. Ze zijn naar verluidt op zoek naar een normale geïnteresseerde, dus geen vage rus of aziaat. Of een duitser, oost-brabander of vlaming onder de beschrijving ‘normale geïnteresseerde’ valt is niet bekend. Vast staat wel dat er voordat er een aandeeltje van de een naar de ander verhuist er nogal wat moet gebeuren. Gaat dit om grote aandelenpakketten dan kan dit dus nooit in een achterkamertje beslist worden. De Stichting NOAD waakt 24 uur per dag.
En nu?
Zoals een groot kruislands filosoof ooit zei: ‘Laten we vooral normaal doen bij NAC’
Update 19:57 uur: Er zijn momenteel nog 20 aandeelhouders, een van hen heeft zijn aandelen enkele jaren terug overgedragen. Vanzelfsprekend na instemming van de Stichting NOAD.
Update 2: Er moet ook nog een lijntje getekend worden in het plaatje tussen Stichting NOAD en de houdstermaatschappij. Ook in de houdster zit 1 prioriteitsaandeel dat wordt beheerd door NOAD.
5 comments on “Uit zeer betrouwbare bron…”
TALENT
Chapeau heren, dit is dus kei duidelijk👍
Tuur
Hulde voor dit stuk. Neutraal. Inhoudelijk.
Sjak
Dank voor dit uitmuntend stukje proza.
Hup
Jharm
Bedankt voor deze duidelijke uitleg!
hondstrouw
Fijn stukje proza weer! Dank!
Heeft Van Aalst 3,5 mln bijgestort?
Dat zou de persoonlijke, jaloerse hetze van Hansje Deelen op BSR voor een groot deel verklaren…