Afgelopen zaterdag troffen we in het dagblad NRC een artikel aan over de partnership deal die NAC heeft met Manchester City. Eentje in hun serie van Footbal Leaks, ‘verhalen over miljardairs die ongeoorloofd geld in clubs pompen en over oneerlijke concurrentie tussen clubs waardoor de grote almaar machtiger worden en de kleine achterblijven’. Hierbij maken zijn gebruik van ‘data van het Duitse weekblad Der Spiegel, verkregen via klokkenluidersplatform Football Leaks en ze op hun beurt gedeeld met het internationale netwerk van onderzoeksjournalisten EIC, waarvan NRC deel uitmaakt.`
De twee journalisten achter dit artikel, Hugo Logtenberg en Fabian van der Poll, benaderden de Ratdaxie verleden september al met een interviewverzoek over dit specifieke onderwerp. Een week later werd technisch directeur Hans Smulders ontslagen. Waardoor er in het artikel een aantal accenten moesten worden verlegd.
Nou, dat beloofde wat! Een artikel met overwegend informatie dat ons de wenkbrauwen niet doet laten fronzen, omdat we er enerzijds allemaal al van weten (al dan niet publiek geheim) en anderzijds we ons goed kunnen voorstellen dat het er intern zo ook aan toe is gegaan. Maar zeker toch wel wat verhullende feitjes, waarvan we tot op heden slechts konden vermoeden dat het zo was. Zo blijkt er uit de verkregen stukken daadwerkelijk een afspraak te zijn vastgelegd over de minimale speeltijd van de uitgeleende spelers (50% van de speelminuten in Eredivisie dat de speler fit beschouwd is, voor de Eerste Divisie geldt zelfs 75%). In deze uitsnede van de overeenkomst wordt echter niet duidelijk welke sanctie er staat op het niet naleven van deze specifieke afspraak.
Het @nrc bracht afgelopen weekend een onthullende kijk in de partnership deal van NAC met City.
Blijkbaar was er wel degelijk een afspraak over minimaal percentage speelminuten voor geleende spelers. #NACpraat
>>> https://t.co/omDRK8cQHX <<< pic.twitter.com/Crzha8UHaB
— Fanzine De Rat (@FanzineDeRat) 19 november 2018
Verder geeft dit artikel een interessante inkijk in de tijdlijn inclusief interne conversaties in beslismomenten aangaande de totstandkoming van de partnership deal. Op de NAC-burelen is men toch enigszins geschokt door de publicatie van dit artikel. Echter niet zozeer vanwege de gevoelige feiten die bekend worden gemaakt, maar meer de accuraatheid van de uitgesproken citaten van de betreffende personen.
Natuurlijk zitten er een aantal kleine onvolkomenheden in, zoals de uitgeschreven afkorting van NOAD, en het onterecht gelegde verband tussen de rellen na willem ii en de sportieve prestaties. Los van dat is het een uitstekend artikel die de gang van zaken feilloos blootlegt. Al met al bevestigt dit artikel alle scepsis die op 18 april 2016 al zeiden na de bekendmaking van het partnership werden geuit. Een handelshuis waren we toen al, dat werd slechts nog even geformaliseerd. Spelers halen die niet per definitie beter zijn en zelfs moeten spelen, terwijl er aantoonbaar betere (eigen) alternatieven op de bank zaten. Smulders had bij zijn aantreden mooie beloftes over meer kansen voor eigen jeugd uit de regio. Dat pakte even anders uit. Daarnaast geeft het artikel ook een goed beeld van wie er nou daadwerkelijk leading is in deze partnership, despite all nice words van onze leiding dat ze de spelers voor het uitkiezen zouden hebben. Het maakt te meer duidelijk hoe City op de markt opereert. Talloze talenten wordt een worst voorgehouden. Niet City 1 moet worden gehaald, maar moet de City Group zoveel mogelijk geld en concurrentiepositie opleveren. En NAC is daar een gewillige pion in.
Lees hier het volledige artikel op NRC.nl: ` Cultclub NAC, het zorgenkind van Manchester City`.
‘Wedden voor een fles champagne?” Hans Smulders is begin febr. 2016 zeker van zijn zaak. Het grote Manchester City zal in zijn zoektocht naar een samenwerkingsverband met een Nederlandse club kiezen voor de Bredase volksclub. Justin Goetzee, kijkt hem vertwijfeld aan. #NACpraat pic.twitter.com/lwvs9VnZfm
— Fanzine De Rat (@FanzineDeRat) 19 november 2018
Leave a reply