Een paar weken terug stelde de Rat wat kritische vragen aan Justin Goetzee over de Cooperatie Eerste Divisie(CED). Want waarom spelen we nog steeds onze potjes op vrijdagavond, met hooguit wat flitsen in een schakelprogramma en de samenvatting diep in de nacht nog na de porno op veronica?
Zowel de CED als NAC reageerde netjes op onze vragen en zegden toe om een uitgebreid antwoord aan te leveren. Dat antwoord is nu via de Clubraad gekomen, en delen we integraal met jullie.
Conclusie van het bericht? NAC kan niet zonder de tv-gelden, is niet van plan om het hoog te spelen en fox (die van de nooit reagerende klantenservice) lacht de ballen uit de broek en komt er met twintig seconden samenvatting van af.
Wat zijn de voordelen van lidmaatschap van de CED?
De CED heeft als doel om behoeften en belangen van haar leden (de clubs uit de Jupiler League / Eerste Divisie) te behartigen. In het kader van deze collectieve belangenbehartiging heeft de CED het recht om overeenkomsten te sluiten op financieel en commercieel vlak. Met deze overeenkomsten komen rechten en plichten voor de clubs, naast schaalvoordelen via de inkoop van collectieve diensten. De CED heeft als coöperatie geen winstoogmerk en positief financieel bedrijfsresultaat vloeit daarom af naar de leden van de CED.
Daarnaast vertegenwoordigd de CED de clubs uit de Jupiler League op voetbaltechnisch en organisatorisch vlak in onder andere de gesprekken met de KNVB en overheid.
Voorbeelden van rechten voor de leden van de CED zijn bijvoorbeeld de verdeling van gelden die voortkomen uit de overeenkomsten met FOX Sports en Jupiler, alsmede premies bij het behalen van een periodetitel.
De CED heeft tot een bepaald bedrag het recht om zelfstandig beslissingen te nemen over collectieve overeenkomsten. Daarbij raadpleegt de CED wel haar leden via de ingestelde platform-overleggen (Commercieel, Technisch en Financieel). Vanuit deze platformen komen adviezen waar clubs tijdens een Algemene Ledenvergadering hun stem over uitbrengen. Zo heeft een grote meerderheid van clubs zich in 2011 achter de overeenkomst met FOX geschaard en hebben alle clubs tijdens de ALV in november 2015 het strategisch plan ‘Ruimte voor Ontwikkeling’ omarmd. Dit plan heeft als doel als doel het totale aanzien van de Jupiler League alsmede de collectieve voordelen voor haar leden (de clubs) te vergroten.
Wat zijn de consequenties van geen lidmaatschap van de CED?
De structuur met een ECV en CED als vertegenwoordigende entiteiten van de clubs in de respectievelijk eredivisie en eerste divisie is door zowel de clubs als de KNVB afgesproken. Dit is vastgelegd in een overeenkomst.
Destijds hebben de clubs in de eredivisie de ECV (vennootschap) opgericht en de clubs in de Jupiler League de CED (Coöperatie).
De voordelen zijn daarvan vooral financieel en in schaalgrootte (als entiteit sta je sterker dan alleen). De consequentie van niet in de CED zitten liggen dan ook vooral op het financiële vlak en in die schaalgrootte:
- Geen uitkering vanuit de collectieve mediagelden.
- Geen inkomsten uit collectieve deals (bijv. Jupiler, BDO, enz).
- Geen premies bij mogelijke periodetitels.
- Minder inspraak in collectieve besluiten
- Geen gebruik meer van collectieve diensten (bijv. accountancy, de inzet van de CPO)
Hoe staat de CED er financieel voor?
De CED heeft over het seizoen 2015-‘16 een positief bedrijfsresultaat weten te realiseren. Juist in dit jaar is definitief afgerekend met financiële erfenissen uit het verleden, die bijvoorbeeld nog wel drukten op de jaarcijfers van het seizoen 2014-’15. Een groot gedeelte van het positieve resultaat is teruggevloeid naar de clubs, het resterende deel is aangewend ten behoeve van een positief eigen vermogen.
In 2017 kan daarom de focus volledig op de uitrol van ons strategisch plan ‘Ruimte voor Ontwikkeling’, wat financieel mede mogelijk is gemaakt door de KNVB en FOX.
De CED investeert hierin met onder meer het werven van commerciële- en marketingtalenten (CPO’s) die bij alle 17 CED-leden aan de slag gaan om die collectieve plannen op clubniveau kunnen uitrollen en de clubs te helpen in commerciële, marketing- en ticketingactivaties. Daarbij spelen deze CPO’s een essentiële rol in het door vertalen van de plannen zodat deze passen bij de plannen en cultuur van de club. Het is dus geen ‘one size fits all’-aanpak.
Waarom op vrijdag?
Als zendgemachtigde heeft FOX aangegeven het liefst op zoveel mogelijk verschillende momenten live voetbal op TV te willen uitzenden. De vaste speeldagen van de eredivisie zijn zaterdagavond en zondag.
De overgrote meerderheid van de clubs in de Jupiler League heeft vanwege de herkenbaarheid aangegeven het liefst op een vaste avond, de vrijdag, te willen spelen. In eerste instantie is er naast de vaste vrijdag en de maandagavond ook een wedstrijd op zaterdagmiddag 16:45 geprogrammeerd. Dit tijdstip bleek voor zowel supporters alsmede de sponsors uitermate ongelukkig.
In overleg met clubs en FOX is derhalve gekozen voor de vrijdag- en maandagavond. Waarbij de maandagwedstrijden voornamelijk ingevuld worden door de beloftenteams.
We realiseren ons dat er een grote wens is bij NAC Breda voor het spelen op de zaterdagavond, vanwege enerzijds de traditie van ‘het avondje NAC’ en anderzijds de planning. Hierover zijn bij de degradatie van NAC Breda naar de Jupiler League ook (stevige) discussies over gevoerd met de clubleiding. In dit geval geldt dat het collectieve belang van de Jupiler League prevaleert boven het individuele belang van de club.
Tot slot geldt dat wij ons niet in de genoemde 5% daling van bezoekers herkennen. Sowieso is het te kort door te bocht om een effect op bezoekersaantallen te koppelen aan een speelavond. Tevens is het zo dat de overgrote meerderheid van de individuele clubs uit de Jupiler League heeft aangegeven juist op de vrijdag te willen spelen. Daarnaast geldt dat als we kijken naar de cijfers van de eerste seizoenshelft van de huidige clubs uit de Jupiler League we een daling van 1,79% in bezoekersaantallen zien. Als we de degradanten De Graafschap en SC Cambuur, in plaats van Sparta en Go Ahead Eagles, buiten beschouwing laten stijgen de bezoekersaantallen zelfs met 0,79%. Daaruit blijkt dat een diepere analyse van de cijfers meer inzicht geeft.
Wat zijn de mogelijkheden om wél op zaterdag te spelen?
Als Jupiler League spelen we op vrijdagavond en daarnaast op maandagavond met voornamelijk de beloftenelftallen. Dit naar de wens van FOX én de clubs uit de Jupiler League.
Naar aanleiding van de degradatie van NAC heeft de CED, mede op aandringen van de directie van NAC, met FOX de mogelijkheden voor de zaterdag getoetst. Hiervoor was geen draagvlak, aangezien de programmering na uitvoerig overleg tot stand is gekomen.
Bij deze zegt de CED toe een afwijkende speeldag opnieuw te toetsen. Omdat de zaterdag voor de eredivisie staat gereserveerd verwachten we hier niet direct een positieve reactie.
Tot slot dank voor het stellen van de vragen. We staan altijd open voor beantwoording en nodigen jullie ook uit om eerst de feiten te checken voordat deze gepubliceerd worden.
NAC = ZATERDAGAVOND HALF ACHT. MET BIER!!!
5 comments on “CED gaat met fox om tafel over speeldag”
Sjak
Pure bullshit management praatjes.
Zullen we de expliotatiecijfers van maandag en een vrijdag eens naast elkaar leggen.
Ik denk aan de drankverkoop voor- tijdens- en na de wedstrijd.
Bezoekersaantallen, ik denk dat het al een mannetje of 3 of 4 duizend uitmaakt.
Maar waarom laten ze ons niet op interland weken voetballen op zaterdag. Ik denk dat de schaarste die er dan is gebruikt kan worden om de juupliek extra op de kaart te zetten. Zo hebben we nog wel wat meer dalperioden…
Nee creatief nadenken en bedenken wat nou de bedoeling kan zijn, daar hebben die rukkers in Zeist helemaal niks mee. :r
Mieshoop
NAC wijst naar de CED, de CED wijst naar FOX. OK, dan wordt het tijd om ome Rupert eens met een vriendelijk verzoekje op andere gedachten te brengen.
Cijfers liegen niet, de stadions zitten niet voller. Ik ben er heilig van overtuigd dat NAC dit zinkende schip moet verlaten, of in ieder geval er alles aan moet doen om er van weg te roeien.
Volgend seizoen worden in de JL ook de interlandweekenden gewoon benut om te voetballen. Dat betekent dus elke vrijdag vanaf half augustus tot november. Het begint bijna een sleur te worden, terwijl schoonmoeders tegenwoordig rekening houdt met de vrijdag en haar fijne feestjes op zaterdag of zondag plant. Dag excuus…
Anoniem
Zozo.
HV
Wat is voor Fox het verschil tussen NAC op vrijdagavond niet uitzenden, of NAC op zaterdagavond niet uitzenden?
(Als ze nou elke wedstrijd voor het grootste aantal kijkers zouden gaan, en dus de wedstrijden zouden uitzenden waarvan de uit spelende club de grootste aanhang heeft, hadden ze ergens een punt gehad)
fvf6
Dit is democratie, de meerderheid beslist ,en daar zal je je bij neer moeten leggen . Uit de c.e.d stappen is geen optie.