Nog geen jaar geleden verzonnen de marketingboys van de Cooperatie Eerste Divisie (CED) dat het anders moest in de eerste divisie. Een betere bezettingsgraad van de stadions moet de competitie aantrekkelijker maken. Er werd wat gesmeten met dooddoeners als ‘beleving’ en ‘events’ en er werd zelfs een marketingteam opgericht met studenten die clubs moesten gaan helpen bij de evenementen rondom wedstrijden.
Door de invoering van een vaste voetbalavond, natuurlijk de vrijdag, zou de competitie winnen aan herkenbaarheid, zouden stadions vanzelf vollopen en de fox-abonnementjes niet aan te slepen zijn. Dachten de marketingboys dan.
De realiteit is tegenovergesteld, dus mag het plan weer overboord. De Eredivisie, CED en KNVB zijn afgelopen weken een onderzoek gestart naar de competitiestructuur, promotieregelingen en play offs. Belgie, Polen en Portugal zijn de inspiratielanden voor de werkgroep. Reken er dus maar op dat de competitie-opzet ook hier verwarrender dan ooit zal worden. In het belang van het voetbal natuurlijk. Elke supporter weet dat als het om hen draait de knvb in Duitsland had moeten gaan kijken.
Vorig jaar durfde NAC als gast in de eerste divisie niet te ageren tegen het meerjarenplan. ‘Je moet het de kans geven’ en ‘Het is niet aan ons om het gezamenlijke plan van de andere clubs te dwarsbomen’. Inmiddels zijn we een vaste waarde in deze fopdivisie en het zou zomaar kunnen dat we er nog een paar jaartjes blijven logeren. Als meest aansprekende en grootste club moet NAC hierin dan ook een sturende rol in gaan spelen.
De eerste divisie is ondertussen een eigen supportersonderzoek gestart. 20.000 supporters kregen een mailtje van de cooperatie met de uitnodiging een enquete in te vullen. Hierin komen naast de eerder genoemde onderwerpen ook bijvoorbeeld het aantal teams in de competitie en de aanvangsdatum van de competitie aan bod.
Opvallend is dat geen enkele van de volgers van De Rat of BSiderats aangeeft deze enquete mail te hebben ontvangen, althans, geen van hen heeft gereageerd op de oproep van de twee grootste online platformen rondom de fanatiekere NAC-supporters. Desgevraagd blijkt de eerste divisie de mail alleen naar de KNVB-leden verzonden te hebben.
@FanzineDeRat Ze zijn geselecteerd uit het KNVB ledenbestand.
— Jupiler League (@jupilerleague) 2 november 2016
Dat laat niet onverlet dat we dan maar ongevraagd met wat advies naar de coöperatie moeten gaan. Want random 20.000 fans met een online enquete lastig vallen geeft wellicht een iets oppervlakkiger beeld dan de fanatieke clubsupporters aan het woord te laten. We gaan de input hier, en hopelijk doet BSR ook mee, bundelen, vragen daarbij de Clubraad om als verbinding tussen supporters en CED op te treden en gaan via deze weg proberen om vanuit de supporters in Breda een scherpe analyse van het gedrocht jupiler league te geven.
Hieronder een voorzet, u bent allen vrij om ‘m aan te vullen in de comments:
- Laat clubs hun Unique Selling Point (USP) ten volste benutten. Standaardisering betekent nivellering, waardoor het bestaansrecht op de tocht staat.;
- Laat de #VoetbalVrijdag los. Supporters zitten hier niet op te wachten, TV-kijkers evenmin. Laat clubs zelf bepalen wanneer het voor hun thuiswedstrijden het ideale moment is. Dat kan dus ook op zaterdagavond of zondagmiddag;
- Stop met de dubbele competitierondes op vrijdag en maandag. Voetbal liever door in interlandweekenden;
- Plan de bekercompetitie ook gewoon in het weekend. En geen gestuurde loting, maar allemaal in de pot. De laagstgedivisioneerde ploeg speelt tot aan de finale standaard thuis;
- Stop met clubs die niet aan de competitiestrijd meedoen. Clubs die niet meedoen om de prijzen kunnen zich willekeur permitteren, wat een eerlijk competitieverloop belemmert;
- Worden er toch beloftenteams opgenomen in de competitie, werk dan met gelijke lusten en lasten. Een eigen selectie is daarvan het begin, de 3. Liga is daarvan een prima voorbeeld;
- Streef naar het voetballen op gras in plaats van op kunstgras. Help clubs financieel bij de omschakeling naar de duurzame voetbalondergrond;
- Verplicht clubs en gemeentes om de normalisatie-afspraken na te leven. Neem de minimumvereisten t.a.v. parkeren en het uitvak op in het licentiereglement en bevorder soepele vervoersregelingen. Verdeel de mediagelden op basis van de bezettingsgraad van het uitvak en beloon daarmee clubs die naar een vol stadion streven;
Zomaar een aantal aanbevelingen. Roept u maar welke we nog missen!
21 comments on “Falend meerjarenplan CED overboord. Denk mee!”
Mieshoop
Voetbal bij gesloten transferwindow. Niemand zit te wachten op een competitiestart in de bouwvak. Heenronde van 1 september tot kerst en terugronde van 1 februari tot half mei.
Braskovic
Tav omschakeling kunstgras naar gras.
Een deel van bv tv rechten beschikbaar stellen aan clubs voor onderhoud grasveld! Clubs die al gras hebben kunnen zo het onderhoud en daarmee kwaliteit verbeteren. Gelijke monniken gelijke kappen.
VB
Hoewel al genoemd door DROL: vrijlaten speeldag en aanpassen beloftenteams naar gewone deelnemers zijn voor mij top prio
Rooie Jo
Off topic: ff stemmen op Brondeel voor de save van de maand: http://www.vi.nl/advertorial/stem-en-win-kies-jouw-save-van-de-maand-oktober.htm
Anoniem
Stuk voor stuk goede punten.
Liefst zie ik ze allemaal doorgevoerd.
Maar als ik er 1 van moet kiezen dan is het het verlaten van die verplichte speeldagen: vanuit je werk in Den Haag op tijd in Breda zijn is ten eerste steeds een uitdaging, over uitwedstrijden hoeven we het helemaal niet te hebben want dat is zeker met een verplichte combi compleet kansloos. En er zijn nog altijd standaard meer mensen vrij op zaterdag dan vrijdag of maandag dus voor de meesten een stuk relaxter op je gemak op de club te komen. Ten tweede ben ik aan het eind vd werkweek steenkapot. Ik word een ouwe lul, liever lig ik op vrijdag met de voetjes omhoog en een zakkie chips tv te kijken. Mijn pilske smaakt op zaterdag, als ik uitgerust ben, gewoon een stuk beter. Aan mij heeft NAC Horeca sinds we op vrijdag spelen een regelrecht slechte klant: paar pilsjes tijdens de wedstrijd en erna veelal meteen naar huis. Blijven plakken en nakaarten is er niet bij want ik val gewoon om.
En traditioneel = NAC op zaterdagavond. 19:30, zeker zolang we JL spelen moet dat kunnen.
dimitri
Sluit me helemaal bij WW aan:
Terug naar de vrije speeltijdstip maar wat NAC betreft zeker terug naar de zaterdagavond 19.30 (evt 19.45). Dat moet speerpunt zijn en eigenlijk gewoon eisen. Op zaterdag is NAC specialer, explosiever maar bovenal meer mensen op de tribunes en meer mensen na de wedstrijd, kortom zaterdag is NAC.
De toekomst van NAC ziet er veel zonniger uit als NAC op zaterdag speelt op veel fronten: meer en explosiever publiek, meer omzet en betere prestaties, bovendien willen dan spelers eerder komen
Sjak
Goeie ideeën allemaal, ik denk dat er geen club is die er anders over denkt. Maar het gaat niet meer over clubs. Het gaat over gemeentes die voor politie inzet moeten zorgen. Die kosten zijn op zaterdag en zondag gewoon veel hoger. Het gaat om burgemeesters die in hun maag zitten met Jupilervoetbal. Eredivisie is aanzien, Juupliek is het afvalputje. Daarom vrijdag en maandag. Grote steden met een jongteam precies hetzelfde verhaal. 1x inzet van politie is voldoende voor dat voetbal. NAC, De Graafschap, Cambuur zijn uitzonderingen mensen…
Plant dat maar goed tussen je oren.
Welkom in de wereld van het voetbal in 2016
MIjn idee:
Onder 1500 seizoenskaarten geen juupliek
Onder 6000 seizoenskaarten geen eredivisie
Voetbal gaat over degene die het consumeren, toeschouwersaantallen bepalen of het economisch maar ook sociaal maatschappelijk verantwoord is betaald voetbal te spelen.
Het start met draagvlak.
Wanny
Eredivisie naar 20 clubs en de eerste divisie samenvoegen met de tweede divisies. Dan is er plaats in de ere voor de grotere clubs en hoef je geen kunstgrepen met Jong clubs en Achilles uit te halen om een eerste divisie in stand te houden die toch niet levensvatbaar is.
Mocht je toch door willen. Dan direct een tweede promotieplaats instellen en de nacompetitie flink inkrimpen. Nu doet zo`n beetje iedereen mee aan de nacompetitie, hetgeen voor clubs rond plek 3 de dood in de pot is. Vorig seizoen net na de winterstop was NAC al kansloos voor het kampioenschap, nacompetitie was al zeker, dus speel je als club 15 wedstrijden voor de kat zijn viool.
De Wortel
"België, Polen en Portugal zijn de inspiratielanden voor de werkgroep": neem aan, dat dit een zuiver cynisch zinnetje is, DROL?!? Als ik ergens niet aan moet denken, is het de huidige competitiestructuur in België |:(.
Hard hoofd in, dat die blaaskaken in Zeist ook maar 1x de Duitse competitiestructuur (of die in UK, ook goed) heeft bekeken…
Don Leon
Ik verbaas me al meteen over het feit dat alleen KNVB leden zijn benaderd voor deze enquête. Als ik me niet vergis zijn dat over het algemeen mensen die lid zijn van een amateurvereniging en niet per definitie supporter van een profclub. In welke zin zijn zij dan stakeholder wat rechtvaardigt dat zij mogen deelnemen aan deze enquête, en mogen meebeslissen over waar WIJ de komende jaren naar moeten gaan kijken? Hierdoor krijg ik al meteen de indruk dat zie er weer te lichtzinnig en ondeskundig mee om gaan.
Des te belangrijker dat we via andere wegen onze wensen doordrukken.
Ik zie tot nu toe alleen maar hele goede dingen voorbij komen.
Box
@ WW
Je had al 2 keer beloofd niet meer te beginnen over de vrijdag, werk in Den Haag enz.
Maar ik snap je punt!
Anoniem
@Box
Klopt, maar het verschil is dat er ditmaal een expliciet nieuwsitem over geopend is op deze fijne website waarin expliciet wordt uitgenodigd wordt tot meedenken. Dus vond ik het geoorloofd/gepast het (nogmaals) ter sprake te brengen.
Ik bedoelde eerder eigenlijk dat ik er niet te pas en te onpas, tot in den treure onder elk nieuwsitem, over wou beginnen. En dat ga ik ook niet doen.
Aan de wijze heren die het gesprek moeten aangaan is nu de schone taak om verder iets te doen met de (stuk voor stuk terechte) zaken die in het nieuwsitem gememoreerd staan en in de reacties aangekaart worden.
VB
eens, Leon. Ik ben geen lid van de knvb, nooit geweest ook.
Ze hadden gewoon de clubs moeten vragen dit bij de achterban (via supportersverenigingen, clubraden etc.) op te halen. Van mij part door middel van door clubs georganiseerde enquêtes. Dit riekt naar Jantje van Leiden…
hondstrouw
@VB
Het riekt er juist naar dat hier goed over nagedacht is: als ze de meningen van de direct betrokken clubs en supporters ophalen dan krijgen ze de antwoorden die ze niet willen horen. Door willekeurige KNVB-leden te bevragen krijg je (zeker met een ietwat sturende vraagstelling) de antwoorden die de KNVB wél wil horen…
VB
@hondstrouw
eens kan heel goed, nog maar eens t bewijs wat voor kut-bende het daar is
Tuur
Het laatse punt moet je niet meenemen. Is een andere discussie en niet aan de knvb etc. Moet wel gevoerd worden maar aan een andere tafel. Choose your battles.
3 er in 3 er uit moet er wel bij. (No more play offs).
Anoniem
Dat laatste punt zijn er feitelijk 2.
Ik geloof nooit dat een KNVB iets kan afdwingen bij een gemeente, en als een gemeente onwillig is, moet dan de club gestraft worden?
Mediageldverdeling niet cf bezettingsgraad uitvak maar cf bezettingsgraad stadion zou ik een betere vinden. Of dat echter écht bij de discussie over een andere opzet van de JL hoort, zeker vanuit supportersperspectief: ik denk het niet.
HV
Leef je uit: http://diy.smartallies.nl/s/581b49c7f2b75
Peter13
@HV – ingevuld.
Hugh Hefner
Voor de grap heb ik eens even gekeken naar de Liga2 in Portugal. Daar zitten 22 clubs in (42 wedstrijddagen per seizoen!). Ik denk dat ze volgend jaar gaan inkrimpen, want de vier laagste ploegen degraderen direct. De nummer 17 en 18 (dus 5 en 6 van onder) moeten een plee off spelen. Bovenaan promoveren de twee eerste clubs. Er is geen plee off voor degradatie/promotie naar Liga1.
Van de 22 clubs zijn er vijf als een B-elftal van een club die in de Liga1 speelt: Benfica, Sporting Portugal, FC Porto, SC Braga en Vitória Guimarães. Ik denk niet dat deze B-elftallen kunnen promoveren.
Ik vind op geen enkele site iets over de toeschouwersaantallen, wel heeft Record een grappig feit per wedstrijd: de afstand die de uitspelende ploeg heeft moeten afleggen om de wedstrijd te spelen. In deze Liga2 zit één club die van Madeira afkomstig is (União). In de Liga2 zitten twee clubs van Madeira: Nacional en Marítimo. Als je een uitwedstrijd hebt tegen een van deze clubs, dan moet je daar dus met het vliegtuig naar toe. Even zo goed moeten de Madeirese clubs voor (bijna) elke uitwedstrijd met het vliegtuig. Je bent wel afhankelijk van sponsoren voor dit soort reizen.
Soms zul je als Vitória Guimarães B ook op het continent moeten vliegen: er zitten ook verschillende clubs in de Algarve. Ik kan me niet voorstellen dat deze ploegen een uur of 6 in een bus naar de volgende wedstrijd hobbelen.
Het is me niet duidelijk of de B-teams een eigen selectie hebben, maar gezien het aantal contractspelers is er wel een duidelijke scheidslijn tussen de A- en de B-selectie. Je zult niet zo snel op donderdag in de Jurroliek spelen en dan op vrijdag weer tegen Freamunda, om maar eens een zijstraat te noemen.
Dat NAC verleden jaar niet echt inging op het meerjarenplan had volgens mij te maken met het feit dat we in de veronderstelling waren dat we maar één jaar Zjuupliek zouden spelen. Met andere woorden: het zou onze r**t roesten. 😎
Nu is de situatie heel anders. Met de huidige selectie hebben we geen gerantie dat we de loterij die plee offs heet kunnen winnen, dus het zou zo maar kunnen dat we 2017-2018 weer in de Zjuupliek spelen. Dan is het wel handig dat we naar de zaterdag gaan. 🙂
Hugh Hefner
In de Liga2 zitten twee clubs van Madeira > dat moet natuurlijk Liga1 zijn… |X