Het was een ietwat rommelige aandeelhoudersvergadering, afgelopen maandag. Het bericht dat de RvC op zou stappen kwam niet als een verrassing en was goed voorbereid. De overige agendapunten lieten de vergadering vooral in twijfels achter.
Niet één maar twee initiatieven tot uitkoop van de aandeelhouders werden gepresenteerd. En, naar we nu concluderen, teruggestuurd nadat ze hun bak koffie op mochten drinken. Het sponsorinitiatief kwam nog het verst, maar bleef achter op financiële condities. Het supportersinitiatief werd als te prematuur beschouwd
Supportersplan
De supporters, voortkomend uit de BSR-denktank hebben een plan uitgedokterd om van NAC een coöperatie te maken. De coöperatie gaat geld inzamelen bij de achterban en met dat geld worden gefaseerd aandelen gekocht. Denk daarbij in de trant van 5.000 supporters die 250 euro betalen, 500 bedrijven die 1.250 euro aftikken en 50 bedrijven die 2.500 euro doen. Daarmee hoopt de supportersgroep twee miljoen euro binnen te halen en met dat geld aandelen te kopen. Het tienvoudige van de vorige supportersinzamelingsactie. De denktank verwacht voldoende draagvlak voor dit initiatief te hebben.
Sponsorplan
Het andere initiatief komt van de groep ‘Hart voor NAC’, een sponsorinitiatief onder aanvoering van Dennis Nouwens en met ondersteuning van enkele landelijk bekende NAC-supporters. Deze groep heeft een voorstel ingediend om aandelen in te kopen voor een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro en deze aandelen vervolgens aan de club te geven. Funding halen ze uit hun eigen netwerk, waaronder het hobbymaggeldkosten-potje van Tiesto. Naar verluidt is de plaatjesdraaier bereid om 1 miljoen euro in de club te stoppen. Het tweede miljoen is eveneens toegezegd, de resterende 3,5 miljoen is nog taakstellend.
Haalbaarheid
De vraag is wat beide initiatieven op gaan leveren, behalve saamhorigheid en bezigheid. Immers, koop je de huidige aandeelhouders uit dan moet je waken voor oude wijn in nieuwe zakken. Koop je aandelen en geef je die terug aan de club dan versterk je de positie van de overige aandeelhouders en verslechter je de solvabiliteit. Feitelijk is de enige optie om al het geld te bundelen en een vierde aandeelhouder aan te wijzen, of alle aandelen terug te nemen van de financiers.
De aandeelhouders hebben inmiddels ruim 12 miljoen aan agio gestort. Een bod op deze aandelen voor 4 tot 5,5 miljoen betekent dat de initiatiefnemers de aandeelhouders om een haircut tegen 40% vragen. Het lijkt niet aannemelijk dat deze hiermee akkoord gaan. Niet alleen om het geld, maar ook omdat er doordat nu gesprokkeld wordt het geld er niet is om een kapitaalimpuls te doen. Als NAC de eigen aandelen heeft zal het moeten gaan bufferen voor onvoorziene tegenvallers of buitensporige uitgaven. Nu is er telkens de stilzwijgende garantie van de aandeelhouders dat ze het tekort bijstorten, maar wie gaat dat doen als de club baas in eigen huis is?
Hoe verder?
De aandeelhouders hebben beide initiatieven aangehoord en de initiatiefnemers verzocht om met een gezamenlijk plan te komen. Dat lijkt uitsluitend financieel gedreven in de hoop om zo tot 7 a 8 miljoen te komen, want er is een verschil in doelstelling tussen de twee initiatieven. (aandelen naar de club of aandelen met stemrecht voor de coöperatie). Beide initiatieven gaan nu met elkaar om tafel om de mogelijkheden voor een gezamenlijk plan te bekijken.
Eigenlijk werkt overname van aandelen alleen bij een totaalbod waarbij alle aandelen in één keer worden overgenomen. Elke fasering is een utopie. Alleen dan zullen de aandeelhouders de club overdragen. Niet uit hebzucht, maar uit de overtuiging dat er echt vers geld bij moet om stabiel te worden. Of dit een haalbare kaart is? En of supporters direct het beleid zouden moeten willen bepalen? Daar zijn de meningen nog over verdeeld…
Leave a reply