Afgelopen donderdag blikte BN/De Stem met Justin Goetzee vooruit op de financiële toekomst van NAC. Want alhoewel we afgelopen jaar zwarte cijfers schreven is het een zekerheidje dat we dit de komende jaren niet zullen doen. Althans: niet op basis van het reguliere huishoudboekje. Een korte samenvatting, gevolgd door een kleine benchmark biedt inzicht in waar we het al dan niet laten liggen. De ‘verborgen kosten’, zoals BN/De Stem deze noemt:
Inkomsten
Goetzee legt uit dat de inkomsten afgelopen seizoen 9,9 miljoen euro waren, en de uitgaven op 10,5 miljoen uitkwamen. De verkoop van Tighadouini zorgde onderaan de streep voor een kleine plus. Van de inkomsten kwan afgelopen seizoen 4,1 miljoen uit sponsoropbrengsten, 2,8 miljoen uit ticketing en 1,1 miljoen uit TV-gelden. De resterende 1.9 miljoen kwam uit opbrengsten horeca, onderverhuur van het stadion en merchandising.
Uitgaven
De uitgaven bestaan voor het grootste deel uit personeelskosten. 2,6 miljoen ging naar de spelersgroep, 2,8 miljoen naar de staf, jeugdopleiding, medische staf, beveiliging en kantoorpersoneel. De huisvestingskosten bedroegen 2,1 miljoen, waarvan bijna de helft naar de gemeente gaat. Het restant van de huisvestingskosten betreft de huur in Zundert, huur van kantoren, onderhoud en energie.
Overige kosten
De overige kosten bedragen maar liefst 3 miljoen euro. Het betreft schoonmaakkosten, camerakosten, het betalingssysteem, het parkeerterrein, kosten van wedstrijden en trainingen, kleding etc. Kosten die alle andere clubs ook maken, maar dan voor een fors lager bedrag. Althans, dat zou zo moeten zijn als we de begrotingen van de concurrentie zien.
Die drie miljoen euro doen ondanks de nette uitleg van Justin in de krant toch de wenkbrauwen fronsen. We weten dat de stofkam de afgelopen jaren flink door de organisatie heen is gegaan, maar hoe kan NAC nu drie miljoen euro aan overige kosten maken, een bedrag dat bijna net zo hoog is als de totale begroting van VVV, Volendam en Emmen? Kosten waarbij we ons niet kunnen verschuilen achter torenhoge contracten en overeenkomsten, maar kosten waarbij we zelf de keuze hebben om ze wel of niet te maken.
Meten is weten
Een mooie aanleiding om op een herfstachtige zondagmiddag even de cijfertjes in te duiken. Even kijken hoe andere clubs met die kosten om gaan. Immers, ook zij moeten trainen, wedstrijden organiseren, gebruiken trainingspakken en kostuums en ook zij hebben computers en boekhouders nodig. Een benchmark langs tien andere clubs maakt duidelijk dat er nogal wat verschillen zitten in deze kosten. NAC komt daar niet bepaald gunstig uit, de Bredase club geeft ruim een derde meer uit dan het gemiddelde van deze 11 clubs, dan praten we over 1,1 miljoen euro!
De 3 miljoen overige kosten bestaan uit verkoopkosten, wedstrijd- en trainingkosten, afschrijvingen en algemene/overige kosten. Ten aanzien van verkoopkosten (ticketing, marketing en inkopen kosten voor sponsorverwerving) doet NAC het prima ten opzichte van het gemiddelde. De iets hogere afschrijvingen hebben nog met het eredivisieverleden te maken. Het grote verschil zit bij NAC in de wedstrijd- en trainingkosten en in de algemene kosten. Alle genoemde clubs maken gebruik van de standaard KNVB-modelstaat, waardoor een afwijkende rubricering van kosten nagenoeg uitgesloten is.
Klik voor groooooooooooooooot
Wedstrijd- en trainingskosten
De jaarrekening van de club die voor wat betreft financiële huishouding het dichtst bij NAC komt geeft een aardig inzicht waar 1,2 miljoen euro aan kosten naartoe gaan. Als we overigens willem ii uit de benchmark halen dan komt het gemiddelde van de eerstedivisieclubs op 5 ton. 7 ton minder dan NAC dus, terwijl wij niet eens op trainingskamp gaan. Bestellen we nu echt teveel trainingspakken of rijdt onze spelersbus op vloeibaar goud?
Bron: jaarcijfers 15-16 willem-ii
Algemene en overige kosten
NAC verspijkert voor een miljoen euro aan overige kosten. Dit betreft kosten voor kantoor, automatisering, telefonie, adviezen, vergaderkosten en verzekeringen en bijdrages aan de knvb. De andere clubs komen gemiddeld op 4 ton aan deze kosten uit, terwijl er niet met veel minder personen gewerkt wordt. Printen we nog steeds alles in kleur en strooien we nog met I-phones? Of slagen andere clubs er in slimmer in te kopen?
Conclusie
Justin is niet van plan om veel verder te bezuinigen en wil vasthouden aan een eredivisie-infrastructuur. Dat is prima als het gaat om de selectie en staf, en als we de verwarming een graadje lager zetten dan komt het misschien ook goed met de huisvestingskosten. De kleine maar in dit geval grote winst zit ‘m toch echt in de aanverwante kosten. Deze zijn structureel fors hoger dan onze concurrenten, dus het kan niet anders dan dat we daar wat laten liggen.
Werk aan de winkel dus voor Justin en zijn team. Rijkdom zit niet in de inkomsten, maar in de uitgaven. En als andere clubs het zonder die kosten kunnen, waarom wij dan niet?
18 comments on “‘Verborgen kosten’ NAC een derde hoger dan bij concurrenten”
ennaajseejer
en nude volgende vraag: wie weet waar dat surplus aan geld heen gaat bij NAC?
Anoniem
@ennaaiseejer
Nieuwsitem gelezen?
On topic: ik heb al vaker betoogd dat ik vooral onwil, onkunde en kutsmoesjes bespeur als het gaat om inteugelen van de uitgaven bij NAC. Dit stuk van de Rat lijkt die bewering te staven: als anderen het kunnen, waarom wij dan niet? Misschien belangrijker: als anderen het kunnen, waarom precies zouden de aandeelhouders de portemonnee moeten trekken om het verschil bij te lappen? Waarom moeten zij iets financieren wat elders bewezen stukken goedkoper kan?
De Generaal
Als het verhaal van de Rat klopt, dan zou de Raad van Commissarissen toch onmiddellijk moeten ingrijpen.
Het kan toch niet zo zijn, dat meneer Justin alles en iedereen voor de gek houdt.
Er is toch volledige openheid nodig of laten wij ons ( alle supporters ) in de maling nemen?
Ik stel voor, dat de Rat onmiddellijk tot actie overgaat en 100% duidelijkheid eist namens alle supporters.
Tuur
Dus in de tijd dat de variabele hypotheekrente op 0% staat gaat meer dan 100 euro per SSC naar de gemeente? Waarom kan ik dan mijn eigen stoel niet afkopen en dat terugkrijgen via korting op mijn ScC. Die som moet sluitend te maken zijn zodat gemeente van het stadion af kan en dat NAC EN de supporter voordeel halen.
babosje1
Ok de uitgaven op de wedstrijd en trainingskosten worden goed uitgesplitst.
Wat zijn in hemelsnaam dan de overige kosten? Die zijn beduidend hoger dan bij andere clubs??
Tuur
Met kosten moet je wel voorzichtig zijn. Meer kosten shirts, maar zijn er dan ook meer verkocht? Huisvesting? Logisch met die Engelsen, maar wordt dat niet doorberekend aan City waardoor er gewoon een opbrengst tegenover staat? En zo kan je wel even doorgaan. Er is volgens mij ook een upgrade van medisch/trainingsprogramma gedaan dat een paar ton kost en betaald wordt door City, maar wel in de kosten zal zitten. Goed om scherp te kijken, maar conclusies zijn wel wat snel gemaakt lijkt me.
De echte ellende zit natuurlijk in stadionhuur en huur trainingsvelden. Absurd als je dat afzet tegen bv een vvv, w2 og GAE.
RS
Het is een complex van ons kent ons gelduitgevers.
Wanneer je daar nieuw bij komt ga je gewoon meedoen.
Het is net als bij een gemeente. Ons kent ons, graaien maar.
Te hoge salarissen, te hoge rekeningen van derde partijen en te hoge vergoedingen naar derden.
En altijd is er wel een aandeelhouder, die op een bepaalde manier druk uitoefent.
Dit gaat overigens al jaren zo.
De R.v.C. zal echt niet ingrijpen. De leden zijn toch gewoon de stromannen van de
aandeelhouders?
Dus verlies blijven draaien!
Otjes
Wat betaalt Nac eigenlijk voor Zundert per jaar. 1 miljoen? Lijkt me wel ongeveer. Dit kan toch gewoon niet waar zijn. Hoe lang loopt dat contract?
Otjes
Wat betaalt Nac eigenlijk voor Zundert per jaar. 1 miljoen? Lijkt me wel ongeveer. Dit kan toch gewoon niet waar zijn. Hoe lang loopt dat contract?
HV
Volgens mij gaat er ook nog elke wedstrijd een flinke smak geld naar het geweldige horeca-betaalsysteem van vrind Eskens, wat ook nog eens op de inkomsten van de horeca drukt.
muskeklier
Nac supporters moet met een plan komen, zodat uiteindelijk de kosten weggaan etc!
De eigenaren hebben niet de INTENTIE om weer 10mil te storten… maar wel 900k per jaar dat we in de juup spelen??
Dan zou ik zeggen investeer 10mil, zodat kosten lager uitkomen&inlomsten hoger!
Wat tuur zegt, vindt ik niet eens zo gek! Koop je stoel af voor een bepaald bedrag en krijg dat bedrag als korting op scc of b.v. als biertegoed versprijdt over 10 jaar….
Zundert is te duur(500k ruim voor 5 veldjes met 1 gebouw…)
Even gerekend binnen 10 jaar betaal je 5 mil… voor 5 mil leg je een jeugdcomplex met trainingscomplex weg(ongeveer 6 tot 8 natuurgrasvelden)
Horeca terug in eigen beheer&meer inkomsten
En natuurlijk, er lopen veel meer vrijwilligers rond bij andere clubs dan bij nac!
Bij nac moet alles geld kosten namelijk!
Ofterwijl een plan maken en daar strak aan houden!
Ben naar het technische klankboordavond gegaan en vondt het mooi dat gillissen en ook onze td open stonden voor kritiek etc….
Nu wordt het tijd voor goedzee een klankboordavond bij de c.r. te houden, met zijn plan over de komende 5 tot 10 jaar… want de technische kant deed dit namelijk ook!!
Hugh Hefner
«Goetzee legt uit dat de inkomsten afgelopen seizoen 9,9 miljoen euro waren, en de uitkomsten op 10,5 miljoen uitkwamen.»
Uitkomsten? Zijn het dan toch de heaumeau`s uit Breda? 🙂
Beste mensen. Als je een betaald voetbal organisatie goed wil runnen dan moet je vooraf al bepaalde zaken op papier hebben staan. Voor kleding bijvoorbeeld wordt niets betaald. Dat komt op het conto van een sponsor, die als tegenprestatie mag meedelen in de opbrengst van de verkoop van de supporterstenues en andere gadgets.
Reis- en verblijfkosten idem dito. We hadden toch Sunweb als sponsor? Waar is die ineens gebleven? Je moet pas een sponsor buiten de deur zetten als er een interessante vervanger voor in de plaats komt! Ook in je sponsoring moet je kunnen groeien.
Ik vraag me serieus af of de gegeven cijfers wel correct zijn. Als je ziet dat de kosten voor het personeel (is dat inclusief de spelersselectie?) bij NAC hoger zijn dan bij RKC, Den Bosch en Eindhoven BIJ ELKAAR!! dan doe je toch iets structureels verkeerd. Als het inclusief de spelersselecties is, dan stel ik voor dat we in de winterstop, de volledige selecties van RKC, Den Bosch en Eindhoven overnemen, zodat we daar een ploeg uit kunnen samenstellen die WEL meedoet om het kampioenschap!!
Huisvesting idem dito. De thuiswedstrijden worden voortaan afwisselend in de stadions in Waalwijk (leuke lichtmasten hebben ze daar!), Den Bosch en Eindhoven gespeeld. Zijn we eindelijk van dat lelijke stadion in de Rat Verleghstraat af!
Dat de trainingskosten bij NAC zo duur zijn, kan ik billijken. Zunderello is namelijk inclusief onbeperkt gebruik van Sauna Diana. Vandaar dat onze jongens er af en toe zo afgepeigerd uitzien. Dat heeft dus niets met de conditietrainingen van Dijkhuizen te maken. Uiteraard maakt het bestuur en de raad van commissarissen ook graag gebruik van de diensten van Sauna Diana. :9
Even serieus: alleen als er een contract is met Sauna Diana, dan kan ik me voorstellen dat de kosten zo hoog zijn. Maar anders moeten we toch eens naar een interessantere optie uit gaan kijken. Misschien dat de gemeente Breda eindelijk eens een geste terug kan doen voor die exorbitante prijs die we betalen voor dat lelijke stadion. Gewoon een paar velden met echt gras op loopafstand van een sportschool, zodat onze jongens tussen de trainingen door aan krachtsport kunnen doen, en bovendien bereikbaar voor de gewone man, zodat er weer wat binding ontstaat tussen de spelersgroep en de supporters, dat zou ideaal zijn!
Wat mij verbaast is de hoge post voor afschrijvingen. Wat wordt er eigenlijk afgeschreven? De selectie die afgelopen zomer is weggestuurd? :P8-)
Waddinxveen
Besparen kan met grote maar juist ook zoveel kleine dingen bijvoorbeeld Waarom staat zelfs een uur na de wedstrijd de veldverlichting vaak nog volop te branden??
monkey
Horeca???? ik wist niet dat minimaal de helft niet niet afgerekend wordt.
Waddinxveen
Waarom is een groep vrijwilligers die in het hoofdgebouw jarenlang gratis hand en spandiensten verrichtte en door Stefaan Eskes weggepest is, niet meer terug gevraagd?
Tuur
Als ik er langer over nadenk is dit eigenlijk een heel raar stukje. Als je gaat benchmarken met clubs als Eindhoven, Volendam, RKC etc. Wat wil DROL dan? Dat NAC keihard de spiraal naar beneden inzet? NAC schrijft al een paar jaar zwarte cijfers. Dat daar geld bijzit van aandeelhouders en transfers, prima, maar ze zijn wel zwart.
Natuurlijk, iedere ton die je kun bezuinigen en naar spelers kunt overhevelen is er 1, maar de organisatie bij NAC is natuurlijk totaal maar dan ook totaal onvergelijkbaar met deze clubs. Heel veel kosten hangen ook gewoon aan aantallen supporters. En die grootheden zijn onvergelijkbaar met veel genoemde clubs. Je kunt een bedrijf ook kapot bezuinigen he.
Daarbij weet DROL ook dat Tejo al het tafelzilver heeft verkocht, er een contract van 15 jaar ofzo op Zundert ligt etc. Dat er andere veiligheidseisen gelden vanuit overheid en KNVB dan bij de veel kleinere clubs. Dat NAC godzijdank op gras speelt (kost je zo 2 a 3 ton per jaar meer aan mensen en energie etc, dan kunstgras).
Beetje kortzichtig allemaal. Zo lang NAC het kan betalen (en de eventuele tekorten opgevangen worden) hoop ik toch echt dat NAC een potentiele eredivisieclub blijft met dito organisatie.
Alleen dat stadion. Dat is en blijft DE molensteen. Maar dat is toch in de eerste plaats de gemeente te verwijten. Die doen in verhouding tot andere steden geen fuck voor NAC.
Mieshoop
Opmerkelijk Tuur, je veroordeelt de `waarom-vraag` die De Rat hier als luis in de pels en onderbouwd met cijfers stelt.
Alle kosten waar vraagtekens over zijn betreffen kosten die bewust of onbewust gemaakt worden. Iedere dag besluit dus iemand of het A-merk koffie of een pak van de LIDL wordt. Of er wel of niet op de knop `print full color` gedrukt wordt en of de verwarming op kantoor op 20 of 23 graden staat.
Je refereert naar de huisvestingskosten en de onderliggende contracten. Aan huurverplichting liggen er contracten van 1.066.051. Dit is de gemeente, Stoof en Zundert bij elkaar. Dat houdt in dat er nog voor een miljoen euro structurele overige huisvestingskosten zijn. Deze kosten, bestaande uit energie, belastingen, verzekeringen, onderhoud en schoonmaak, bedroegen in de Theo-tijd nog 7 ton. Hoe kunnen die kosten dan na al die bezuinigingen met de helft zijn toegenomen?
Je opmerking dat de kosten omslaan naar het aantal supporters klopt ten dele. Zeker als het om veiligheid gaat. Maar volgens mij zijn toch echt het aantal V-tjes rondom wedstrijden minimaal gehalveerd en zijn de stewards op een stuk of tien na allemaal vrijwilliger in plaats van tegen twee tientjes per uur. Maar kosten voor trainingspakken, de bus naar uitwedstrijden etc, die kunnen bij NAC toch nooit hoger liggen dan bij andere clubs? En zouden de andere clubs geen kosten voor adviseurs, boekhouders, drukwerk en computersystemen hebben? Dat is toch geheel onafhankelijk van het aantal supporters dat een club bedient?
Uitgaande van de berichten in de krant stevent NAC af op een structureel tekort van meer dan een miljoen euro. Met het kwaliteit spelers dat op het veld loopt icm contractduur en salaris hoeven we dan maar een stuk of vier spelers per jaar te verkopen. Ga er maar aan staan, ik verwacht dat dit Smulders niet gaat lukken.
Het is een flinterdunne lijn waar NAC op balanceert. Dat verandert niet als er een tonnetje of vijf minder uitgegeven wordt, maar zodra een van de grote drie aandeelhouders een keertje een wat minder succesvol jaar heeft gedraaid is het toch echt hard nodig. Een terechte vraag dus, waarbij de Clubraad met volle magazijnen de discussie aan kan gaan. Erg benieuwd naar de terugkoppeling.
Tuur
Ik veroordeel helemaal niks. En het is goed om scherp te zijn, maar dit een benchmark met overige eerstedivisieclubs gaat nergens over.
Dat zijn echt verschillende grootheden.
Zoals je moet oppassen met omzet zonder de kosten mee te nemen (Theo M. was daar koning in) moet je alleen ook wel oppassen met kosten zonder gerelateerde opbrengsten daarin mee te nemen. 1 voorbeeld: Parkeerplaatsen zijn niet van NAC. Dat lijkt me niet snel bij andere clubs. Maar moeten wel gehuurd worden, want die plekken zitten in sponsorpakketten. Het is echt appels met peren.
Ik zie in bovenstaande hooguit een vraag ontstaan, maar de conclusies zijn dus ook veel te voorbarig. Ik denk dat bij NAC wel 100x naar de kosten is gekeken. Is het niet door de directie, dan wel door de RvC en toch zeker door de aandeelhouders (eigenaren). Of zouden die blind bijstorten?
Op de een of andere manier heb ik meer vertrouwen in die 3 lagen op dit vlak dan in een stuk vanaf de zijkant. Dat de CR voordat dit hier gepubliceerd werd, met deze vragen in tas naar NAC zou stappen, dat is alleen maar goed. Maar hier wordt wel heel snel geoordeeld. En die taak heeft DROL nu juist niet.
Ben wel benieuwd naar de terugkoppeling op dit stuk nadat er met NAC over gesproken is.