Donderdagavond 16 november daalt grootaandeelhouder Wim van Aalst vanuit zijn pluche zetel af naar het SV-home om daar aan de Clubraad een toelichting te geven over de visie en toekomst van NAC. Ook voorzitter van de RvC Joost Gielen schuift bij dat gesprek aan.
Er zijn volop vragen aan beide heren die normaal gesproken niet zo heel erg benaderbaar zijn voor het gewone volk. Vragen over de jaarrekening, over beleidskeuzes en gevolgen daarvan, over de op handen zijnde verkoop van het stadion, over de rondzingende geruchten dat de club zomaar eens verkocht kan worden. En ongetwijfeld nog veel meer.
De Clubraad zal het gesprek aangaan, we hebben geen uitnodiging ontvangen om de bijeenkomst bij te wonen, dus gaan we er vanuit dat het in NAC-stijl een besloten sessie is. Om weg te blijven uit het oppervlakkig praatje pot is dat misschien maar goed ook, mits de Clubraad de juiste vragen stelt.
Vandaar de oproep vanuit de CR om thema’s, onderwerpen of vragen voor dit gesprek aan te vragen. Stuur deze naar info@clubraadnac.nl en lees in de notulen of ze aan bod gekomen zijn!
4 comments on “Vraag het ome Wim en oom Joost”
Waddinxveen
Nou Harry b.d. , von Flieger, of onder welke schuilnaam je je nu ook verstopt: dit is je kans! De clubraad heeft vast al extra MB ruimte op de mailserver ingekocht om je dossier met vragen en constructieve suggesties te verwelkomen…
Tuur
Ik ga er vanuit dat de CR begint met een dankwoord aan Wim v Aalst. Zonder deze man is het ondenkbaar dat NAC nu eredivisie speelde (of mogelijk niet eens meer had bestaan).
Anoniem
Vanuit de aandeelhouders is het in het openbaar rustig. Dat is alvast goed; je hoorde vroeger nog weleens gekrakeel tussen de groten en de kleintjes. Maar daar zit niemand op te wachten.
Verder ben ik blij dat deze voormalige schuldeisers bereid waren hun schuldeis om te zetten in aandelen, anders hadden we niet meer bestaan. En bijschokten toen we JL speelden. Alle lof daarvoor; ik ben er iig oprecht blij mee.
Dat gezegd hebbende.
Ik ben naar enkele dingen benieuwd.
1. Is er gekeken naar een scenario waarbij (een deel van) de aandeelhouders een bod op het stadion zouden doen, met lagere huur voor NAC? Zo nee, waarom niet en zo ja: waarom is dat niet doorgegaan?
2. Hoe zien zij de langetermijn toekomst voor zich? Bemoeien ze zich daarmee, op strategisch niveau, desnoods enkel als klanlbord/sparringpartner.
3. Een wat kleiner issue wat me toch zorgen baart en dwars zit. Paradoxaal genoeg besteed ik hieraan de meeste woorden want het behoeft wat context. We zijn helaas weer richting een negatief eigen vermogen gegaan. Wellicht logisch gezien de hoge huisvestingskosten icm JL. Nu heeft de directie zichzelf beloond met een forse bonus vanwege de promotie die
a. ongetwijfeld contractueel vast lag, dus tot zover geen probleem, maar
b. procentueel meer dan een aardige slok op de borrel is van het negatief EV (en dan interesseren zaken als boekjaar etc me even niet: kan best dat die bonus in het nieuwe boekjaar geldt dus in de boeken niet bijdroeg aan het negatief EV, maar dat is lood om oud ijzer).
Je bent een voetbalbedrijf. Voetbal en bedrijf. Qua voetbal ging het gezien de promotie hardstikke goed. Maar een bedrijf met een negatief eigen vermogen is simpelweg (in de verste verten) niet solvabel, ongeacht welke definitie of formule van solvabiliteit je hanteert. Hoe valt dit te rijmen met een bonus, zelfs als die contractueel is vastgelegd? Waarom die bonus niet uitstellen tot we weer zwarte cijfers schrijven? Hebben wij wel geleerd van ons recente verleden: gern geld uitgeven [b]wat er niet is[/b]. Zouden zwarte cijfers geen randvoorwaarde moeten zijn vooraleer überhaupt bonussen uitgekeerd worden?
In het interview in BN/DeStem onlangs wordt (door Edgar Mol?) gespeculeerd op een transfer en dat het dan allemaal wel meevalt, maar moeten we die kant op willen gaan? Hét voorbeeld van hoe het niet moet is Haarlem. Begin jaren 80 een grote club met Europees voetbal. 18000 man op de tribune. Verkopen jaarlijks hun grootste talenten (oa Gullit) om de gaten in de begroting te vullen. Jaarlijkse kaalslag op de selectie, voetbal steeds minder, uiteindelijk degradatie, na zoveel jaar JL uiteindelijk nog 1000 man op de tribune en – letterlijk! – einde oefening.
Het uitgeven van geld wat je niet hebt icm openlijk speculeren op transferopbrengsten bevalt mij niet. Hebben de aandeelhouders hier ook een mening over en ventileren zij die?
hondstrouw
Ik wil vooral een eerlijk antwoord op de vraag hoe makkelijk / moeilijk NAC verkocht kan worden.
Is elke rijke Rus / Arabier / Chinees welkom of moet de koper eerst (aantoonbare) affiniteit met NAC of Breda hebben?
Mijn grote angst is dat ik op een morgen wakker wordt en de club verpatst is aan een of andere vage maffia-gast die vervolgens de ziel uit de club haalt. Genoeg voorbeelden in Engeland daarvan. Hoe reëel is mijn angst?