Ali Boussaboun werd geboren in het Marokkaanse Tanger, maar al op vierjarige leeftijd verhuisde hij met zijn ouders naar Nederland. Naar de Spoorwijk in Den Haag om precies te zijn. Omdat Ali uit een groot gezin met 9 kinderen komt, was er geen geld om lid te worden van een voetbalclub. De Haagse Marokkaan leerde het spelletje daarom op straat.
Toch sleurde zijn broer Farid hem op 10-jarige leeftijd zo'n beetje mee naar de club Laakkwartier, nog geen 200 meter van zijn huis. Daar werd hij een aantal jaren later ontdekt door ADO Den Haag waar hij maar liefst 8 jaar speelde.
FC Groningen werd zijn volgende club, maar dat bleek geen succes. Het verre noorden, weg van zijn familie en vrienden, bracht geen soelaas. Toen de club hem wegstuurde van een trainingskamp in Spanje, wilde hij niet meer in Groningen spelen. NAC bevrijdde de rechtervleugelspeler en hij tekende in de zomer van 2002 een driejarig contract bij NAC.
Boussaboun kende een stroeve start in Breda. Hij debuteerde in de intertotowedstrijd tegen Troyes en speelde in zijn eerste seizoen 28 competitiewedstrijden waarin hij 4 maal doel trof. Hij ging echter steeds beter voetballen en het scoren ging hem ook steeds gemakkelijker af. In de voetbaljaargang 2004-2005 wist de aanvaller 13 competitietreffers te maken.
Dat laatste was echter niet onopgemerkt gebleven bij de grotere clubs. Feyenoord toonde interesse en begin januari 2005 bereikten Ali, NAC en Feyenoord een definitief akkoord. De transfervrije Boussaboun ging vanaf juli 2005 in Rotterdam-Zuid zijn kunsten vertonen. De Marokkaan tekende een contract voor 4 jaar. In zijn eerste seizoen in de Kuip meldde hij zich 25 maal binnen de lijnen; hij scoorde hierin slechts 4 maal. Het tweede seizoen zag trainer Erwin Koeman het niet meer zo zitten in Boussaboun. Regelmatig vertoefde hij op de bank en dat werd hij spuugzat. In de winterstop liet hij weten graag weg te willen bij de stadionclub. En zo geschiedde. Na eerst wat geflirt te hebben met het Engelse Blackburn Rovers meldde FC Utrecht zich. Eind januari, vlak voor het verstrijken van de transferperiode, kwamen Feyenoord en FC Utrecht er uit: de aanvaller zou op huurbasis het seizoen afmaken in Nieuw-Galgenwaard. FC Utrecht liet een optie tot koop opnemen in het contract.
Deze optie werd echter niet gelicht door de club uit de domstad. Ondanks een doorlopend contract zat Boussaboun bij Feyenoord op een dood spoor. De Rotterdamse club wilde af van de Marokkaan, die sinds zijn komst in 2005 nimmer kon uitgroeien tot een vaste waarde en bood hem een transfervrij vertrek aan. Ook zijn tijdelijke verblijf bij FC Utrecht was geen onverdeeld succes. Hij mocht dus uitzien naar een andere club. NAC toonde interesse en zag hem als de opvolger van Glen Salmon. Boussaboun koos echter voor een heel ander avontuur. Hij tekende half juni 2007 een éénjarig contract bij Al-Wakrah.
De aanvaller scoorde in Qatar achttien keer. "Ik kon blijven, maar toen deze mogelijkheid kwam hoefde ik niet lang na te denken." In de Domstad, waar hij eerder een half jaar op huurbasis verbleef, tekende Boussaboun een tweejarig contract.
Na 1 seizoen werd zijn verbintenis in Utrecht echter weer ontbonden en vertrok Boussaboun opnieuw naar het midden-oosten, hij tekende een lucratief contract bij Al Nasr uit de Verenigde Arabische Emiraten.
In augustus 2010 verrasste NAC iedereen door aan te kondigen dat Ali een eenjarig contract op het oude nest heeft getekend. De inmiddels 31-jarige spits zal als stand-in van Amoah moeten fungeren.
Na een seizoen NAC en een half jaar bij ADO Den Haag zette Boussaboun in de zomer van 2012 een punt achter zijn profcarrière. Na zijn voortzetting in het amateurvoetbal bij H.V. & C.V. Quick en Haaglandia heeft hij in ook op dit niveau zijn kicksen aan de wilgen gehangen.
Leave a reply