Techniek, fysieke kracht en een neusje voor de goal maken vrijetrappenspecialist Pierre van Hooijdonk tot één van de beste spitsen van Nederland. In welk shirt hij zich ook hijst, Van Hooijdonk vindt het net altijd. Ook in het oranjeshirt van het Nederlands elftal, waarin hij menig belangrijk doelpunt op zijn naam schreef.
Van Hooijdonk zet zijn eerste voetbalschreden op de velden van SC Welberg. Via vv Steenbergen gaat Pierre vervolgens naar de jeugd van NAC. Niet hier maar bij het Roosendaalse RBC maakt hij zijn debuut in het Betaalde Voetbal. Na twee seizoenen maakt hij de overstap terug naar NAC (transferbedrag 382.000 gulden, wat neerkomt op een kleine 175.000 euro), waarmee de ranke aanvaller in 1993 promoveert naar de KPN Telecompetitie. In drie seizoenen Breda scoort hij maar liefst 81 keer. Een prestatie van formaat, vindt ook het Schotse Celtic. Zij nemen Pierre voor een recordbedrag van 3 miljoen gulden (1,36 mln euro) over.
Tweeënhalf jaar verblijft Van Hooijdonk met succes in Glasgow. Maar halverwege het seizoen 1996-1997 lonkt plots Nottingham Forest, dat in de kopsterke spits het middel tegen degradatie denkt te hebben gevonden. Ondanks de 10 miljoen gulden (4,5 mln euro) die de Engelsen over hebben voor 'Pi-Air' blijkt hij niet de redder in nood. Nottingham zakt af en sleurt Van Hooijdonk letterlijk en figuurlijk mee. Na 42 wedstrijden en 29 goals laat de spits, vlak na het WK’98 in Frankrijk, weten niet meer voor de Engelse eerste divisionist te willen uitkomen. De reden: Van Hooijdonk heeft tevergeefs gevraagd om versterking van het elftal. Na vijf maanden 'werkweigering', waarin Van Hooijdonk bij zijn oude club NAC zijn conditie op peil houdt, keert hij toch terug. De Engelse fans sluiten hem weer in de armen, maar het kwaad is dan al geschied. Nog steeds ontevreden verhuist Van Hooijdonk in 1999 voor 12 miljoen gulden (5,4 mln euro) naar het ambitieuze Vitesse. Benfica volgt, voordat het Rotterdamse Legioen hem verwelkomt.
Bij Feyenoord groeit hij uit tot een grote ster, een leider in elke zin des woords. Feyenoord beschikt eindelijk weer eens over een productieve midvoor. Het levert de Rotterdammers zelfs de UEFA Cup op, die in eigen huis wordt opgeëist tegen Dortmund. Van Hooijdonk toont zijn wapen aan de wereld en krult een vrije trap binnen.
Elke bondscoach ziet in Van Hooijdonk de ideale pinchhitter. De lange Brabander kan dan ook als geen ander een wedstrijd openbreken door zijn lengte en fysiek in de strijd te gooien. Ook Marco van Basten zag het wel zitten in Pierre. Tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Tsjechië kreeg Van Hooijdonk nog een basisplaats. Prompt scoorde hij tweemaal en bewees wederom van grote waarde te zijn.
Van Feyenoord verkaste Pi-air naar Turkije.
Al in zijn eerste seizoen maakte hij Fenerbahçe kampioen wat overigens zijn eerste landskampioenschap in zijn carrière betekende.
Zijn actieve voetballoopbaan zou Van Hooijdonk afsluiten in Breda. Pi-Air hield zich aanvankelijk aan zijn woord. Na een lange periode van geruchten tekende Pierre op 14 maart 2005 een éénjarige verbintenis met NAC die inging in het seizoen 2005-2006. De verloren zoon was weer terug op het oude nest. Maar niet voor lang. Het sprookjeshuwelijk werd niet wat het moest worden. De lange uit Welberg kwam gedurende de eerste helft van de competitie niet verder dan 5 goals uit 17 wedstrijden. Bovendien werd zijn vriend en tevens trainer Ton Lokhoff ontslagen en bepaalde zijn nieuwe trainer Cees Lok dat hij niet voor een basisplaats in aanmerking kwam. Hij zou te veel druk op de spelers leggen, gold het. Daaropvolgend kwam het bericht dat Van Hooijdonk transfervrij bij zijn oude liefde mocht vertrekken. Ten minste als het Feyenoord, Ajax, PSV, AZ of SC Heerenveen of een buitenlandse club betrof. Het rommelde enkele dagen en er waren geruchten dat Van Hooijdonk uit maar liefst 20 clubs kon kiezen.
Uiteindelijk werd het Feyenoord, waar hij op 24 januari 2006 aan een nieuw avontuur begon. Het werd niet echt hosanna. De Rotterdammers behaalden dat seizoen een derde plaats, meer zat er niet in. Maar het het seizoen erna was helemaal huilen met de pet op. Van Hooijdonk scoorde slechts 5 doelpunten uit 26 duels en kon niet voorkomen dat Feyenoord zich met een zevende plaats voor het eerst sinds 1989-1990 niet wist te plaatsen voor Europees voetbal. Het werd een einde van een carrière die hij eigenlijk niet verdiende. Van Hooijdonk gaat verder ballen bij het vriendenteam van Steenbergen-4.
PALMARES:
Promotie naar eredivisie: 1993 (NAC)
Schotse FA Cup: 1995 (Celtic)
Topscorer Schotland: 1995-1996 (Celtic, 26 goals)
Kampioenschap 1e div. Eng.: 1998 (Nottingham Forest)
Topscorer 1e div. Eng.: 1997-1998 (Nottingham Forest, 29 goals)
Halve finale WK: 1998
UEFA Cup: 2002 (Feyenoord)
Topscorer UEFA Cup: 2001-2002 (Feyenoord, 8 goals)
Topscorer Nederland: 2001-2002 (Feyenoord, 24 goals)
Speler van het jaar in Nederland: 2001-2002 (Feyenoord)
Kampioen van Turkije: 2004, 2005 (Fenerbahçe)
Vader van Sydney van Hooijdonk
Leave a reply